BRÖD GIFFLAR

BRÖD GIFFLAR (ca 16 stycken)
DEG:
25 gr färsk jäst
3,75 dl ljummet vatten
Ca 10 dl mjöl
2 tsk salt
2 tsk socker
3 msk smält smör
Alla ingredienser blandas till en smidig deg för hand eller i maskin.
Degen ska jäsa i 60 min på en varm plats, (t ex nära spisen).
Ta upp degen och dela i två delar.
Kavla varje del till en cirkel.


Lägg alla 16 gifflar på ett fat, täck över med en bakduk och lägg i kylskåpet i 30 minuter.
Under tiden kan du ta fram en kastrull och fylla med 1 liter vatten och 3 msk bikarbonat.
Sätt ugnen på 200 grader så att den är varm så att gifflarna kan gräddas direkt.
Efter 30 minuter börjar du koka upp vattnet med bikarbonatet och ta fram gifflarna ur kylen.
De kommer att svälla lite.
Ta 2-3 gifflar i taget och lägg i vattnet så de sjuder i ca: 30 sekunder och därefter lägger du dem direkt på en plåt med bakplåtspapper.
De ska gräddas i ca 20 minuter.



Jag ville piffa upp dem med lite salt, så jag gjorde en egen mix som är väldigt vanlig på gifflar i balkanländerna.
1/2 dl vatten
1 msk salt
3 msk mjöl
Blanda ihop allt så att det blir riktigt slätt, mixen ska vara tjockare än pannkakssmet.
Ta en sprits/plastpåse eller använd en sked och dekorera med saltmixen.
Låt torka.
Lycka till och smaklig måltid.
Receptet till dessa gifflar har jag hämtat och översatt från coolinarika.com.