BANANA CARAMEL CAKE
TÅRTBOTTNAR:
12-14 bitar
4 bananer
10 g citronsaft (2 tsk) + skalet från ½ citron
460 g vetemjöl (7 ½ dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
300 g mjölk, 3% (3 dl)
8 g vitvinsvinäger (1 ½ tsk)
180 g rumstempererat smör
470 g strösocker (5 ½ dl)
165 g ägg (3)
Sätt ugnen på 140 grader. Smöra och mjöla kanterna på 3 bakformar, 21–22 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Skala och mosa bananerna, blanda i citronsaft. Sikta ner mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vinäger i en skål. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner 1 ägg i taget. Vispa ner de torra ingredienserna i omgångar tillsammans med mjölkblandningen. Tillsätt bananerna och blanda väl. Fördela smeten jämnt i formarna (ca 450 g i varje form) och grädda i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.
SMÖRKOLAKRÄM:
750 g rumstempererat osaltat smör
300 g strösocker (3 ½ dl)
100 g vatten (1 dl)
150 g äggvita (4)
800 g karamelliserad mjölk.
(1 burkar karamelliserad kondenserad mjölk - à ca 400 g)