BANANA CARAMEL CAKE

 
 
 
 
Detta recept har jag tagit från royfares.se
Tårtan blev helt underbart god.
 

TÅRTBOTTNAR:

12-14 bitar


4 bananer
10 g citronsaft (2 tsk) + skalet från ½ citron 
460 g vetemjöl (7 ½ dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
300 g mjölk, 3% (3 dl)
8 g vitvinsvinäger (1 ½ tsk)
180 g rumstempererat smör
470 g strösocker (5 ½ dl)
165 g ägg (3)

 

Sätt ugnen på 140 grader. Smöra och mjöla kanterna på 3 bakformar, 21–22 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Skala och mosa bananerna, blanda i citronsaft. Sikta ner mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vinäger i en skål. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner 1 ägg i taget. Vispa ner de torra ingredienserna i omgångar tillsammans med mjölkblandningen. Tillsätt bananerna och blanda väl. Fördela smeten jämnt i formarna (ca 450 g i varje form) och grädda i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

 

SMÖRKOLAKRÄM:


750 g rumstempererat osaltat smör
300 g strösocker (3 ½ dl)
100 g vatten (1 dl)
150 g äggvita (4)
800 g karamelliserad mjölk.
(1 burkar karamelliserad kondenserad mjölk - à ca 400 g)

 

Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall. Rör ner smöret i omgångar. Blanda ner den karamelliserade kondenserade mjölken och rör om till en slät kräm. Lägg ihop tårtan med ett tunt lager smörkolakräm mellan bottnarna. Täck hela tårtan med resten av krämen och spritsa valfritt mönster.
RECEPT | baka, bake, banan, banana, cake, caramel, delicous, dessert, dolcedileche, dulce, efterrätt, fares, frosting, karamell, roy, sweet, sött, tårta | |
Upp